vremesutra.rs
vremesutra.rs

Vreme u Srbiji krajem novembra i početkom decembra 2022 - Sneg u najavi?

Kakvo nas vreme očekuje krajem novembra i početkom decembra 2022 godine u Srbiji? Da li će se toplo vreme za ovo doba godine nastaviti? Kada možemo očekivati i prvi sneg u nižim predelima Republike Srbije?

Slede odgovori na ova pitanja sa očekivanim razvojem sinoptike i vremenske prognoze za period nov/dec. 2022 godine.

Očekivan razvoj sinoptike (period Nov/Dec 2022)

Posle dužeg perioda koji je obeležen dominacijom anticiklona, pred nama je promena u rasporedu vazdušnog pritiska. Početkom perioda (okvirno do 17.11.2022.) još uvek ostajemo pod dominantnim uticajem visokog vazdušnog pritiska (anticiklon) koje će nam donositi pretežno suvo i relativno toplo vreme uz čestu pojavu magle i niskih oblaka.

Oko 17-tog novembra 2022. godine stoji signal za jačanje uticaja ciklonskih aktivnosti sa Atlantika, dok će se jezgro anticiklona izmestiti dalje od nas, prema prostoru Baltika. Po istočnoj periferiji tog anticiklona spuštaće se hladan vazduh, ali u ovom momentu deluje da će glavnina tog hladnog vazduha preko Rusije odlaziti dalje na istok.

Ipak i manja količina ove hladnije vazdušne mase koja bi oko tog datuma trebala stići do nas bila bi dovoljna da nas uvede u hladniji deo jeseni, dok će uticaj Atlantika doneti češću pojavu padavina u Srbiji.

U periodu od 20.11.2022 do 26.11.2022 uz povremene prodore vlažnog vazduha sa Atlantika, treba očekivati tipično jesenje vreme uz česte padavine, dok se pred sam kraj novembra i početak decembra očekuje novo jačanje anticiklona u širem prostoru Skandinavije i Baltika.

Ovo jačanje anticiklona bi ka nama ovog puta pokrenulo veću količinu hladnijeg vazduha te bi usledilo jače zahlađenje i prve prave zimske temperature.

Vremenska prognoza za kraj Nov/Dec 2022

Početkom perioda iznad većeg dela Srbije preovlađivaće suvo i malo hladnije u odnosu na protekle dane. Više oblaka uz povremenu pojavu prolazne kiše i snega na planinama preko 1500mnv može biti nad jugom i jugoistokom Srbije. Vetar uglavnom slab, na jugu nešto jači severoistočni, a dnevni maksimum od +10 do +15 stepeni Celzijusa. Na severu je oko 14.11.2022. moguća pojava magle.

Devojka trci kraj Dunava uz vidljivu pojavu magle u pozadini. Lokacija: Kej Žrtava Racije, Novi Sad, Srbija.

Posle 16-tog novembra se računa na pogoršanje vremena uz povremene padavine i zahlađenje. Pogoršanje će prvo zahvatiti zapadne i severozapadne predele,a zatim se proširiti i nad ostalim delom naše države. Prema trenutno očekivanoj sinoptici za taj period treba očekivati zahlađenje koje bi oko 17.11. oborilo dnevne maksimume u interval od +5 do +10 stepeni Celzijusa, tako da bi uslova za sneg i dalje bilo uglavnom na visinama preko 800mnv.

Postoji (za sada) mala verovatnoća (oko 15%) da zahlađenje bude jače i da uslovi prolaznu pojavu snega i u nižim predelima. Vetar će okrenuti na severozapadni i severni smer. Oko 18.11.2022. uz razvedravanja noći hladne i oko tog datuma u većem delu Srbije, uključujući i nizije treba očekivati pojavu slabog mraza.

U periodu od 19.11. do oko 26.11. trebalo bi preovlađivati promenjivo i malo toplije vreme uz smenu kišovitih i suvih perioda. Snežne padavine se uz manje otopljenje ponovo očekuju uglavnom preko 1000 metara nadmorske visine. Vetar bi promenio pravac i dolazio bi pretežno sa zapada i jugozapada.

Nova promena vremena koja bi nas mogla uvesti u zimske odlike vremena se za sada očekuje pred sam kraj meseca. Numerički modeli oko tog datuma simuliraju novo jačanje anticiklona u prostoru od Baltika do Skandinavije. Ovog puta anticiklogeneza bi bila jača i dovoljno snažna da se održi duži vremenski period. Po istočnoj periferiji tog anticiklona usledilo bi spuštanje osetno hladnijeg vazduha, dok bi u isto vreme sa Atlantskog okeana pristizao vlažan vazduh.

Sve to bi u periodu od oko 28.11.2022 pa do oko 10.12.2022. trebalo rezultovati prvim jačim zahlađenjem i dolaskom zimskih karakteristika vremena i u nizije naše države. Nadiranje vlažnog vazduha sa Atlantika bi obezbedilo dovoljne količine vlage, dok bi spuštanje hladnog vazduha sa severoistoka donosilo dovoljno niske temperature za sneg. U ovom periodu bi trebalo da usledi i formiranje snežnog pokrivača u nižim predelima Srbije, posebno na njenom severu i istoku.

Krovovi kuća u Vojvodini prekriveni tankim slojem snega.

Obzirom na udaljenost ovog intervala teško je predvideti kako bi se kretale temperature vazduha, ali obzirom na očekivane negativne anomalije maksimumi bi se uglavnom trebali kretati od -4 °C do +1 °C tako da u ovom periodu treba očekivati i prve "ledene dane" (Tmax< 0,0 stepeni Celzijusa). Jutarnji minimumi bi u vedrim noćima mogli pasti i na oko -10 stepeni Celzijusa, posebno posle 02.12.2022.

Zaključak i odgovor na pitanje - Kada će pasti sneg?

Dakle, pred nama je postepena tranzicija iz suve i relativno tople ka hladnijoj i padavinama bogatijoj jeseni. Vremenska prognoza nagoveštava prvu najavu konkretnijeg zahlađenja oko 17-tog novembra. i verovatno nam donosi samo umereno zahlađenje, dok se posle 26.11.2022. može očekivati definitivan zaokret ka hladnijem, zimskom, vremenu i pojavu snega u Srbiji i u predelima sa nižom nadmorskom visinom..